Ontcijfer de code op het ei!

Ontcijfer de code op het ei!

Opgepast!

Maar weinig mensen weten het, maar kippen zijn eigenlijk vogels van de .... jungle! Hun wilde familie leeft nog steeds in vrijheid in de bossen van Azië!

Wist je dat er een code op het ei gezet wordt zodat je kan achterhalen in welke omstandigheden de kip haar leven heeft doorgebracht?

  • Indien de code begint met 3 : de kippen leven opgesloten in kooien. Per kip is er een ruimte van amper een A4-blad voorzien. De situatie voor de dieren is zo slecht dat ze geregeld antibiotica moeten krijgen om ziektes te voorkomen.

  • Indien de code begint met 2 : De kippen leven niet in een kleine kooi maar in grote loodsen. Ze kunnen echter nooit naar buiten. Per kip is er iets meer ruimte, nog geen twee A4-blaadjes.

  • Indien de code begint met 1 : De kippen leven in een grote stal, maar kunnen overdag naar buiten! Hier is dus veel meer ruimte, ongeveer 64 A4-blaadjes per kip.

  • Indien de code begint met 0 : De nachtstal van de dieren is ruimer dan bij code 1. De dieren kunnen overdag naar buiten waar ze de ruimte hebben van 64 A4-blaadjes per kip. Ze krijgen biologisch voedsel en hun snavel wordt niet ingekort, in tegenstelling tot de bovenstaande systemen. Ook wordt er geen antibiotica gebruikt, tenzij de dieren daadwerkelijk ziek zijn.

Schiet in actie!

GAIA vraagt aan de consumenten, de supermarktketens en de voedingsmerken om te kiezen voor eieren die op een kipvriendelijkere manier gemaakt zijn, en moedigt ze zo aan om over te schakelen op methodes zonder kooien. Deze keuzes zullen de komende tientallen jaren de toekomst bepalen van 5 miljoen legkippen per jaar....

Verse eieren die worden verkocht in de Belgische supermarkten zijn dankzij de campagne van GAIA niet langer afkomstig van kippen die in kooien worden gehouden. Kooieieren worden wél nog erg vaak verwerkt in producten die eieren bevatten, zoals mayonaise, koekjes, chocolademousse, verse pasta, ... Ook heel wat restaurants serveren nog steeds kooieieren.

Verschillende merken die mayonnaise, koekjes of gebak maken hebben besloten om in hun producten geen eieren meer te gebruiken van kippen die hun leven hebben moeten slijten in een kooi. Ontdek de lijst van deze merken, en stuur een boodschap naar de andere merken om hun te vragen om kippen beter te respecteren op www.boycotcot.be.

Chicken squeeze

Net zoals bij het spel TETRIS is het de bedoeling om de kippen te stapelen. Verzamel om ter meeste eieren en versla je vrienden! Gelukkig is dit slechts een computerspel...en kan je op het einde ook iets doen om echte kippen te helpen :) .