Ontmoeting met Monica, verantwoordelijke van het dierenasiel "INNI"

08 september 2017

Ontmoeting met Monica, verantwoordelijke van het dierenasiel "INNI"

Kan je even uitleggen wat INNI doet?

INNI is tegelijkertijd een dierenasiel waar thuisloze katten terecht kunnen, én een dierenbescherming. Wij willen graag bijdragen aan een wereld waar dieren met meer respect behandeld worden.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Al van jongs af aan was ik erg begaan met dierenwelzijn. Ik werd en wordt nog steeds zeer droevig wanneer ik zie dat er geweld tegen dieren gebruikt wordt. Ik ben dan ook vegetariër geworden op 11-jarige leeftijd. Wanneer ze me vroegen wat mijn droomberoep zou zijn, antwoordde ik altijd: "dierenbeschermer". Jammer genoeg heb ik hier nooit een opleiding voor gevonden. Omdat ik ook hou van tekenen, ben ik uiteindelijk aan een opleiding begonnen waar je tekenfilms leert tekenen. Het uittekenen van allerlei scenario's en het studeren zelf gaven mijn zelfvertrouwen zo'n boost... En dat had ik echt nodig om mijn droom te realiseren. Met de steun van vrienden en familie heb ik dan INNI opgericht. Ondertussen is Alizé, een goede vriendin van mij, mee in het avontuur gestapt. Gelukkig maar, want zij houdt zich bezig met het redden van de dieren, de katten in ons dierenasiel en ze organiseert evenementen om wat geld in het laatje te brengen zodat we de dieren de allerbeste zorgen kunnen geven. Je hoort het, Alizé is een onmisbare schakel. Om al het werk gedaan te krijgen, kunnen we ondertussen gelukkig ook beroep doen op een klein team vrijwilligers.

Welke dieren vangen jullie op?

Momenteel vangen wij alleen katten op omdat we geen infrastructuur hebben om andere dieren op te vangen. Het is wel de bedoeling om ons project later ook naar andere dieren uit te breiden. Ik droom echt van een opvang voor boerderijdieren, waar ze nooit bang moeten zijn om geslacht te worden.
De katten die bij ons terecht komen hebben vaak grote gezondheidsproblemen omdat de grote meerderheid gedurende lange tijd op straat heeft geleefd. Leven zonder een thuis is erg zwaar voor katten. Er zijn zoveel gevaren, er is te niet genoeg eten te vinden en wanneer ze ziek zijn, hebben ze geen mensenvriend om hen te verzorgen. Daarom is het zo belangrijk om katten te steriliseren. Zo zullen er uiteindelijk minder katten op straat leven.

Kan je enkele moeilijkheden opsommen die je reeds bent tegengekomen?

Ik ervaar twee grote moeilijkheden. Het eerste is een gebrek aan tijd en altijd de stress om te laat te zijn om de katten te kunnen redden. De tweede grote moeilijkheid is dat we niet altijd genoeg plaats hebben om alle katten in nood onderdak te bieden. Dan moeten we de mensen in contact brengen met een ander dierenasiel.

Waar moet je aan denken voor je een dier in huis haalt?

Een huisdier in je gezin opnemen is een zeer grote verantwoordelijkheid: een dier is geen ding. Het is de bedoeling dat hij of zij zijn of haar hele leven bij je blijft. Afhankelijk van welk dier je in huis haalt, zal dat tot 25 jaar zijn. Je moet dus niet alleen denken aan hoe je alles nu zal organiseren (wie geeft er eten, wie maakt de kattenbak proper, wie betaalt de dierenartskosten), maar ook aan de toekomst denken. Wat als je later meerdere hobby's hebt? Een dier wilt plezier maken en bij je zijn, daar moet je dus zeker rekening mee houden en tijd voor maken. Je hoort het al, het is zeer belangrijk dat iedereen van het gezin op dezelfde pagina zit en 100% akkoord is met de geplande gezinsuitbreiding. Een dier dumpen, dat kan niet de bedoeling zijn. Stel je voor dat je ineens wordt achtergelaten op een vreemde plek, en je ziet je familie wegwandelen. Wat een trauma! Ik hoop ook dat mensen besluiten een dier uit een asiel een kans op een mooie toekomst te geven. Er zijn zoveel dieren die op een thuis wachten. Velen van hen krijgen een dodelijk spuitje als er zich geen nieuw gezin komt aanbieden. Zoals je ziet is het dus helemaal niet nodig om nog meer dieren geboren te laten worden om te verkopen. En aan de mensen die absoluut een jong diertje willen zou ik zeggen: ook baby's worden volwassen... Ze blijven niet altijd klein.

Onze favoriete slagzin: "1 dier adopteren, dat is eigenlijk twee dieren redden". Je redt namelijk niet alleen het dier dat je een thuis geeft, maar ook diegene die de vrijgekomen plaats in het asiel kan innemen.