Nertsenkwekerij in Langemark sluit zijn deuren

24 juni 2016

Bont: overbodig en wreed

De dag van vandaag is er in de kledingwinkel erg veel keuze aan warme kledij. Meestal is deze kleding van planten gemaakt, en tegenwoordig kan je zelfs een warme trui kopen die gemaakt is van gerecycleerd plastiek. Jammer genoeg zijn er in Vlaanderen toch nog steeds bedrijven die dieren doden om hun pels als kleding te gebruiken.

Sommige dieren zoals wolven, coyotes en zeehonden worden in het wild gevangen en sterven een pijnlijke dood. Er zijn echter ook bedrijven die dieren speciaal kweken om ze te doden voor hun vacht. De dieren die geboren worden in deze kwekerijen brengen hun leven door in miserabele omstandigheden. Ze worden hun hele leven lang opgesloten in een erg kleine kooi. Nooit kunnen ze rennen, spelen, klimmen, de zon op hun lichaam voelen of gras onder hun poten. In België worden alleen nertsen gekweekt voor hun vacht. Hoewel deze dieren erg graag zwemmen -ze hebben zelfs zwemvliezen tussen hun tenen- krijgen ze zelfs niet de mogelijkheid om zich te vermaken met lekkere zwempartij. Op een klein drinkbakje na is er namelijk geen water te bespeuren in hun kale kooi.

Eén bedrijf kan wel 160 000 nertsen houden. De kooien waarin de dieren opgesloten zijn, vormen lange rijen. Dat lijkt misschien gezellig, zo allemaal dicht bij elkaar, maar nertsen zijn van nature eigenlijk solitair. Dat wil zeggen dat ze in het wild alleen voorkomen. Ze houden dus helemaal niet van soortgenoten.

Kwekerij sluit zijn deuren

Gelukkig is er verandering op til. Nog niet zo lang geleden werden pelsdierkwekerijen namelijk verboden in Wallonië, Brussel en in ons buurland Nederland. Door beelden van de droevige levensomstandigheden van de dieren te laten zien aan de inwoners van België, en door druk te zetten op politici, lijkt het tij ook in Vlaanderen te keren. Politiekers spreken openlijk over een verbod op zulke kwekerijen in Vlaanderen en enkele dagen geleden sloot een nertsenkwekerij in Langemark (West-Vlaanderen) zijn deuren na protestacties. Goed nieuws voor de dieren dus! Laten we hopen dat deze positieve trend zich voortzet, wij zullen er alleszins voor blijven strijden.