Kippen: bijdehand, scherpzinnig en intelligent!

09 januari 2017

Kippen hebben niet echt de reputatie van intelligente dieren te zijn. Ze worden door de meeste mensen gezien als dieren zonder de psychologische kenmerken die we bij andere intelligente dieren tegenkomen. Maar wie dat denkt, zit er serieus naast. Want kippen zijn heel intelligent, zo blijkt ook maar weer eens uit het verzamelwerk van een professor in Amerika.

De resultaten van een grootschalige studie, uitgevoerd door professor Lori Marino aan de Universiteit van Emory (USA) werpen een licht op de capaciteit van dit miskende dier. Het besluit van de studie luidt dat kippen:

  • kunnen optellen en aftrekken,
  • kunnen inspelen op toekomstige gebeurtenissen
  • verschillende geluiden hebben om bepaalde gevaren te benoemen,
  • emoties zoals angst en zelfs empathie hebben,
  • communiceren met lichaamstaal,
  • een goede zelfcontrole hebben (Zo kunnen ze zich ervan weerhouden iets lekkers te eten wanneer ze weten dat er – als ze niets doen – een nog lekkerder hapje volgt).

Een woordenschat met 24 verschillende geluiden

Volgens professor Lori Marino kunnen kippen "gezichten herkennen, vertonen ze verscheidene complexe gedragingen en hebben ze een erg gesofisticeerd leervermogen dat op ongeveer dezelfde manier werkt als dat van mensen." Zo gebruiken ze bijvoorbeeld 24 verschillende geluiden om met elkaar te communiceren en waarschuwen ze elkaar voor gevaar. Wanneer het gevaar uit de lucht komt gebruiken ze bovendien een ander geluid dan wanneer er een roofdier over het land komt.

Verschillende mensen hebben ook waargenomen dat hun kippen een specifiek geluid maken wanneer ze aankomen met eten. Als je thuis kippen hebt kan je zeker eens nagaan of ze jou ook een naam gegeven hebben!

In het eerste filmpje kan je zien hoe de kippen via de televisie leren in welke voederbak hun eten verstopt werd. In de tweede video zie je een kip die aan het leren is om het juiste symbool te pikken (momenteel het sterretje).