Achter de schermen van een puppykwekerij

15 maart 2017

Verder kijken dan je neus lang is

Langharig, kortharig, platte snuit, hangoren, rechtopstaande oren, wit of liever bruin... In sommige winkels kan je uit vrijwel alle hondenrassen een puppy kiezen. Ze kijken je smachtend aan vanuit hun box. Als je besluit om er eentje te kopen, krijg je hem meestal nog diezelfde dag mee. Maar heb je je nog nooit afgevraagd waar de ouders van die schattige pups ergens zijn? Wel, achter de schermen van de kwekerij gaat het er minder leuk aan toe.

400 honden in een donkere schuur

Ongeveer een jaar geleden sloot een hondenkwekerij de deuren. Hoewel ze 1400 honden mochten houden, bleven er nog maar 400 over. De puppies waren namelijk allemaal verkocht aan een andere kwekerij, maar de ouders van die puppies, die bleven achter. Het was een unieke kans om eens achter de schermen van zulke kwekerij te gaan kijken. Wat we daar aantroffen was niet te beschrijven. De honden spendeerden hun dagen in donkere, afgesloten varkensstallen. Er werd niet met ze gewandeld, ze zaten onder de vlooien en wondes, en sommige hadden gezwellen of waren blind.

Geen uitzondering

Jammer genoeg zijn zulke toestanden geen uitzondering. Ook dit jaar heeft GAIA actie ondernomen tegen zogenaamde "broodfokkers". Gisteren dienden we klacht in tegen de hondenfokkerij “Dogs and Friends”. GAIA ontving vele meldingen van bedrogen kopers over deze broodfokster, die al jaren een kwalijke reputatie als dierenverwaarlozer geniet. De politie nam er 81 verwaarloosde honden in beslag. Omdat het maar eens moet stoppen met deze walgelijke praktijken besloten we dan ook om hen voor de rechter te dagen.

Wat kan jij doen?

Als je op zoek gaat naar een viervoeter, denk dan eens aan de honden die in dierenasielen zitten. Zij zijn op zoek naar een nieuwe thuis. Bovendien gaan ze je in het dierenasiel al redelijk veel over de hond kunnen vertellen: speelt hij graag met balletjes of is het eerder een rustige hond? Kan hij het vinden met andere honden of is hij liever de koning in huis? Rent hij katten achterna of vind hij ze niet zo boeiend?
Hier kan je een link vinden naar de erkende asielen in Vlaanderen en Brussel.

Tips en tricks

Hoe kan je een broodfokker herkennen?
-Je kan kiezen uit meer dan 3 verschillende rassen
-Je mag de moederhonden niet zien
-Je krijgt de puppy al dezelfde dag mee naar huis (bij een goede kweker kan dit wel even duren, een hond koop je dan ook niet in een opwelling, je moet er zijn hele leven lang goed voor kunnen zorgen)
-De puppy heeft een buitenlands paspoort (al is dit niet altijd zo)
-Bekijk de ervaringen van andere mensen op het internet
-Bekijk de advertentie op het internet heel goed: als je alleen een foto ziet van de puppy, dan hebben ze misschien wel iets te verbergen. Als je stro of zaagsel ziet op de foto, is dat ook al een teken dat het een foute boel is. Deze hondjes groeien niet op bij mensen in huis, maar ergens in een schuurtje
-Als de fokker geen informatie vraagt over jouw thuissituatie, keer dan direct om. Deze persoon is duidelijk niet geïnteresseerd in een goede thuis voor de hondjes, hij wil alleen geld verdienen