Drie belangrijke resultaten voor de dieren

25 juli 2016

Van paard tot steak... een lijdensweg

Korte geschiedenis: In 2009 en 2010 trok een speciaal team van GAIA naar Mexico, Brazilië en Argentinië om er de omstandigheden te onderzoeken van het transport en de slachting van paarden bestemd voor vleesconsumptie. De slachthuizen bevoorraden zich met paarden die gebruikt worden in boerderijen, voor paardenkoersen of dienst doen als hobbypaard. Tijdens het vervoer, over afstanden tot 2.500 km, krijgen de gewonde of uitgemergelde paarden geen eten of drinken. Vaak worden ze met veel geweld opgeladen in de overvolle, onaangepaste vrachtwagens. Nadat de dieren gedood worden, belandt het paardenvlees vaak in de Belgische winkelrekken.

Eindelijk actie: Delhaize Groep geeft eindelijk gevolg aan onze oproep om niet langer (Latijns)-Amerikaans paardenvlees te verkopen. Nieuw onderzoek van GAIA legde namelijk verschrikkelijk dierenleed bloot tijdens het transport van de paarden, op de plaatsen waar ze verzameld worden en in het slachthuis. In navolging van Lidl, Makro en Colruyt, is Delhaize de vierde grootwarenhuisketen die in België haar ethische verantwoordelijkheid opneemt en neen zegt tegen deze stinkende handel.
Natuurlijk blijven we actie voeren tot geen enkele winkel nog (Latijns-Amerikaans) paardenvlees verkoopt.

Legkippen uit de kooi

Ongeveer 60% van de legkippen in België worden in kooien gehouden. De kippen beschikken er over 750 cm2, nauwelijks groter dan een blaadje papier. Het gebrek aan ruimte hindert de kippen in hun natuurlijk gedrag: een stofbad nemen, scharrelen, de veren glad strijken, een nest bouwen, ... Kippen die in kooien worden gehouden, krijgen bijgevolg te kampen met frustraties en abnormaal gedrag zoals stress, agressiviteit, pikken en zelfs kannibalisme of zelfverminking. Naar een goed jaar zijn dieren dan ook volledig opgebruikt en krijgen ze een enkeltje richting slachthuis.
Gelukkig hebben nu ook de bedrijven Weight Watchers en Aldi beslist om binnenkort geen kooieieren (met code 3) meer te verwerken in hun eigen merkproducten.

Wil je graag weten hoe je kan weten of de kip die het ei op jouw bord legde beter behandeld werd en welke merken geen kooieieneren meer gebruiken? klik dan hier