Tijdens de schoolvakanties

Tijdens de schoolvakanties

Tijdens de schoolvakanties...

GAIA zet zich niet alleen doorheen het schooljaar in om kinderen en jongvolwassenen te bereiken, ook tijdens de vakanties zitten we niet stil. Ook dan doen we immers ons uiterste best om dierenwelzijn en respect voor dieren op een speelse en uitdagende manier over te brengen.

Escape... Het dierenasiel?

Met onze mobiele escaperoom hebben we dit jaar voor de eerste maal enkele kampen bezocht! Het principe is al langer gekend en erg populair bij de jeugd. Een groep zit 'opgesloten' in een kamer en moet via het vinden van hints en uitvoeren van opdrachten trachten te ontsnappen. Teamwork en vindingrijkheid zijn met andere woorden essentieel om een escape room tot een goed einde te brengen. Omwille van die redenen werd de GAIA-variant in het leven geroepen.

Twee varianten

Het gaat om twee versies van de escape room die elk vanuit een ander gezichtspunt en voor een verschillend doelpubliek werden ontworpen:

1. Huisdieren Voor de jongere groepen (1e-3e leerjaar) focust de escape room zich op het thema 'huisdieren'. Wat kunnen wij doen om ze gelukkig te maken? Zijn alle dieren huisdieren? Wat zijn dierenasielen? Spelenderwijs ontdekken de kinderen geheime boodschappen via UV-licht, gaan ze op zoek naar sleutels, verdienen codes door het uitvoeren van opdrachten, enz.

2. Escape het dierenasiel Deze variant heeft een iets oudere leeftijdsgroep voor ogen (4e-6e leerjaar). Het uitgangspunt? We beelden ons in dat we gaan helpen in een dierenasiel: poetsen de hokjes, gaan met de honden wandelen, geven de katten te eten. Tot plots: de deur dichtslaat. We zitten vast in het dierenasiel. Door het oplossen van raadsels en quizvragen, het vinden van verborgen paswoorden en uitvoeren van opdrachten, komen ze telkens een beetje dichter bij het terugwinnen van hun vrijheid!

Opgesloten?

Nee hoor, al moeten de kinderen natuurlijk wel een code kraken! Al is het dan de code van de kist, waarin er in beide escape rooms achteraf een klein aandenken aan ons bezoek kan worden gevonden...