Waar komen de dieren vandaan?

19 april 2019

Als jullie deze site al een tijdje volgen, hebben jullie misschien al een artikel opgemerkt dat gaat over broodfok…

Wat is broodfok?

Wat is broodfok? Een goede vraag!
Een heel belangrijke vraag ook: niet alleen voor ons, maar ook voor onze viervoeters! Broodfok is het idee dat er met de verkoop van dieren geld te verdienen valt… Veel geld. Sommige mensen verdienen er dan ook letterlijk hun brood mee.

Vaak wordt het welzijn van de dieren daarbij volledig buiten beschouwing gelaten. Want hoe meer puppies je bijvoorbeeld kweekt, hoe meer je er kan verkopen en dus: hoe meer geld je zal verdienen. Vaak worden er helaas heel wat moederdieren in kooien geplaatst en verplicht om zwanger te worden telkens ze loops zijn. Daarbij wordt er amper gelet op hun gezondheid of de gezondheid van hun kinderen. Daarnaast leven de dieren bijna altijd in hun eigen uitwerpselen, en worden de jongen maar al te vaak vroegtijdig weggehaald bij hun moeder.

Als je meer te weten wil komen over deze verschrikkelijke praktijken én als je erachter wil komen waar jij op moet letten om geen puppy of kitten te kopen van een broodfokker, klik dan hier.

De hokken

Pas op, dit soort praktijken komen niet enkel voor bij honden en katten, maar bij alle dieren die met winst kunnen worden verkocht. Stel jezelf immers de vraag: wat als ik een konijn koop in de dierenwinkel? Blijft zijn hokje daar dan lang leeg? Het antwoord is natuurlijk: ‘nee’! Het verblijf krijgt al snel een nieuwe bewoner, in de hoop dat ook dat dier snel zal worden verkocht…

Wat komt er vóór de dierenwinkel?

Dat brengt natuurlijk weer een nieuwe vraag met zich mee, immers: waar komt die viervoeter dan weer vandaan? Konijnen zijn gemiddeld 1 maand zwanger, dus het kan geen toeval zijn dat er een konijntje beschikbaar was. Dat wil zeggen dat de dierenwinkel zijn eigen konijnenleverancier heeft, die hem konijnen kan bezorgen wanneer dat nodig is. De leverancier heeft zelf een hele kwekerij met konijnen die hij aan heel wat dierenwinkels probeert te verkopen. Soms worden de dieren gekweekt in de dierenwinkel zelf, maar ook daar zullen ze niet wachten tot er bij toeval een diertje geboren wordt...

Welke dieren?

Maar: hadden we niet gezegd dat broodfok voorkomt bij mensen die geld geroken hebben bij de verkoop van dieren? Precies, ook dit is broodfok! De dieren worden vaak erg slecht behandeld vooraleer ze in grote vrachtwagens worden vervoerd naar de verschillende dierenwinkels. Hetzelfde geldt voor cavia’s, hamsters, ratten, muizen, fretten, gerbils, enz. De fokkers willen zo veel mogelijk winst maken door de dieren zo weinig mogelijk zorg en plaats te bieden.

Er zijn natuurlijk ook goéde dierenwinkels: speciaalzaken die enkel voeding en verzorgingsproducten verkopen, of zij die enkel dieren van hobbyfokkers of opvangcentra verkopen. Maar wil je 100% zeker zijn dat je geen broodfokker steunt, ga dan misschien eens langs bij een asiel!

Bron: ikwilkonijnen.nl