Vuurwerk, niet voor iedereen even leuk!

02 januari 2017

Wat is er mis met vuurwerk?

Voor veel mensen hoort vuurwerk bij de overgang van Oud naar Nieuw. Het is dan ook erg feestelijk: prachtige, glinsterende vormen in de lucht, en een lekker luide knal als kers op de taart. Niks mis mee, of wel?

Wist je dat veel dieren heel bang zijn van vuurwerk? Beelden die uit de lucht genomen worden om iets voor middernacht tonen duizenden vogels die in paniek opvliegen, katten brengen oudejaarsnacht in shok onder de sofa door, en honden hijgen en bibberen de hele avond lang. Ook voor de vele dieren die buiten in de wei staan is het elk jaar weer schrikken. Dit jaar sloegen er paarden op hol, liepen honden weg, en lieten katten het leven. En dat allemaal voor een beetje vuurwerk.

Wanneer je zelf vuurwerk wil afsteken met de familie, verwittig dan zeker de buren die huisdieren hebben, en steek nooit vuurwerk af naast een wei met dieren. Als je helemaal zeker wilt zijn dat onze gevederde en harige vrienden het nieuwe jaar gezond en wel kunnen ingaan, ga dan gewoon kijken naar het grote vuurwerk in de dichtstbijzijnde stad. Dat ziet er veel beter uit dan het vuurwerk achter in je tuin!