Vegetarische snoepjes

10 augustus 2016

Vegetarische snoepjes?!

Jammer genoeg zijn niet alle snoepjes vegetarisch. Ja, dat heb je goed gelezen. Aan veel snoepjes worden producten toegevoegd die afkomstig zijn van dode dieren.
Wat er dan wordt toegevoegd?
Dat is erg divers. Meestal wordt het ook niet duidelijk vermeld op de ingrediƫntenlijst, maar wordt het verstopt in een nietszeggende afkorting. Weet jij bijvoorbeeld wat er achter de afkorting E904 schuilgaat? Neen? Wel, E904 doelt op een laagje dat over sommige snoepjes wordt gespoten om ze smakelijk te doen glanzen. De herkomst van dit laagje is echter niet zo smakelijk. Het is de afscheiding van een bepaalde luizensoort...

gelatine, wat is dat?

Gelatine, daar heb je waarschijnlijk al wel eens van gehoord? Gelatine wordt aan veel snoepjes toegevoegd om ze wat taaier te maken. Maar die gelatine, wat is dat nu eigenlijk? Het wordt gemaakt uit de huid, beenderen en hoeven van biggen of koeien, maar soms wordt het ook gemaakt van kalfjes, vissen of vogels. Nadat de dieren gedood zijn, worden de huid en beenderen in warm water geweekt. Na een tijdje lossen ze gedeeltelijk op. Dit soepje wordt dan gefilterd en ingedikt, en uiteindelijk toegevoegd aan het snoep.

plantaardige lekkernijen

Gelukkig bestaan er meer en meer merken die geen dode dieren aan hun snoepgoed toevoegen. Ze gebruiken (mais)zetmeel, agar agar (een eencellig zeeplantje), of een soort gom (afkomstig van bomen).
Hieronder kan je enkele foto's bekijken.