Terug naar school, ook voor de varkensboer

05 september 2016

Castratie, wat is dat?

Wanneer een dier gecastreerd wordt, kan het geen kleintjes meer krijgen. In sommige gevallen is het goed om een dier te laten castreren. Kan je je een situatie inbeelden? .... Denk er even over na....

Voor zwerfkatten bijvoorbeeld is deze operatie erg nuttig: de kittens wordt het harde leven van een straatkat bespaard. Maar ook voor je geliefde, kleine huistijger is deze ingreep toe te juichen. In het dierenasiel zitten namelijk erg veel katten en kittens die op zoek zijn naar een nieuwe thuis en naar een eigen huisje verlangen.

AUW! Operaties zonder verdoving?!

De dierenarts die jouw kat, hond of konijn castreert zorgt er natuurlijk voor dat je geliefde vriend niets voelt tijdens de operatie. Hij opereert "onder verdoving" zodat je geliefde vriend slaapt gedurende de hele operatie. Mannelijke varkens, die gekweekt worden om op te eten, worden ook gecastreerd. Deze dieren krijgen echter geen verdoving van de varkensboer. Hoe goedkoper, hoe beter luidt het moto. De biggen worden plots bij hun mama weggehaald en dan wordt er met een scherp mes in hun kleine lijfje gesneden. Hoewel de dieren het uitschreeuwen van de pijn krijgen ze geen verdoving.

Terug naar school

Omdat GAIA nu grondig genoeg heeft van dat onverdoofd castreren, hebben we een nieuwe actie gelanceerd: "Bigs voor boeren". In deze campagne sturen we de varkensboeren terug naar school. We willen hen leren wat de geluiden die varkens maken nu net willen zeggen. Zo horen ze een varken dat tevreden knort, en een ander varken die het uitschreeuwt van de pijn. Erg makkelijk om uit elkaar te houden, maar blijkbaar vinden sommige boeren dit toch erg moeilijk aangezien ze de pijnkreten van de biggen al jarenlang negeren. Laten we hopen dat deze les eindelijk een einde maakt aan het onverdoofd castreren van biggen.