Slachten met of zonder verdoving: hoe zit dat juist?

12 april 2017

Wereldwijd worden naar schatting ongeveer 65 000 000 000 (65 miljard) dieren per jaar geslacht om op te eten. In Europa moet dat in erkende slachthuizen gebeuren, en de slachting moet gebeuren volgens een aantal regels. Deze regels gaan vooral over goede hygiëne, maar er bestaan ook regels om het dierenleed bij de slachting te verminderen. Zo schrijft de wet voor dat dieren bewusteloos (verdoofd) moeten zijn op het moment dat hun keel wordt overgesneden, zodat ze geen pijn voelen : dit noemt men slachten onder verdoving.

Verdoving, hoe werkt dat eigenlijk?

In het slachthuis worden de dieren bewusteloos gemaakt net voordat ze gedood worden, wat natuurlijk erg pijn doet. Er zijn verschillende verdovingsmethodes die goedgekeurd zijn:
-Verdoving met elektronarcose: een korte en hevige elektrische schok die de dieren het bewustzijn doet verliezen. Deze methode wordt gebruikt bij vogels, konijnen, varkens, schapen en in sommige landen ook bij koeien.
-Verdoving door middel van gas: de dieren worden opgesloten in een ruimte waar gas wordt binnengesproeid waardoor de dieren het bewustzijn verliezen. Deze methode wordt vooral bij varkens gebruikt.
-Verdoving met een schietpistool: een pistool wordt tegen het hoofd van het dier gehouden, en een deel van de hersenen wordt vernield. Deze methode wordt meestal gebruikt bij grotere dieren zoals koeien, paarden, ...

Een uitzondering

Volgens de Europese wetgeving is de verdoving van dieren in het slachthuis verplicht, maar er bestaat een uitzondering op deze wet. In bepaalde religies, zoals de islam of het jodendom, worden de dieren gekeeld zonder dat ze verdoofd worden. Om aan deze gemeenschappen de kans te geven om hun tradities te kunnen blijven uitoefenen, laat de wet toe dat dieren bij deze slachtingen bij volle bewustzijn mogen gedood worden met een keelsnede.

Wat zegt de wetenschap hierover?

Volgens verschillende wetenschappers en dierenartsenverenigingen vanuit de hele wereld, doet het onverdoofd slachten dieren ongelooflijk lijden. In België heeft de professionele organisatie van dierenartsen verklaard dat "de slachting van dieren zonder verdoving onaanvaardbaar is". Dit standpunt wordt gedeeld door de Vereniging van Europese dierenartsen.

België en andere landen

Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Denemarken, Slovenië en Ijsland hebben besloten dat dieren altijd verdoofd moeten worden voor ze geslacht worden. In België heeft de Vlaamse regering het einde van het onverdoofd slachten voorzien in 2019. In Wallonië zal dit binnenkort ook besproken worden.

Voor de dieren

Ook al vermindert het verdoven het lijden van de dieren, slachthuizen zijn nog steeds plaatsen waar dieren erg bang zijn en hun leven verliezen. Gelukkig voor hun (en voor ons!) is er ook een andere oplossing: geen dieren meer opeten, en lekker eten maken zonder te doden!