Samen sterk tegen bont

15 februari 2017

Een miserabel leven

In Belgiƫ zijn er 17 kwekerijen die nertsen gevangen houden in erg krappe kooien alvorens ze te doden om van hun vacht een jas te maken.

Nertsen zijn wilde dieren, die in de natuur een groot territorium hebben. Wanneer er een andere nerts hun gebied binnendringt, laten ze dit niet zomaar gebeuren. Meestal breekt er dan een gevecht uit. Ze houden van een goede zwembeurt -ze hebben zelfs zwemvliezen tussen hun tenen en kunnen goed klimmen. Hun leven in gevangenschap ziet er heel anders uit. Ze moeten zien te overleven in een erg klein hok van slechts 30 cm breed en nog geen meter lang. Bovendien bestaat de bodem van het hok uit draadgaas, wat erg pijn doet aan hun poten. Hun favoriete tijdverdrijf, zwemmen, wordt hun helemaal ontnomen. Nooit zullen ze kunnen duiken of zelfs maar pootje baden. Zo brengen ze hun leven door, naast elkaar gestapeld in lange rijen, zonder privacy.

Het zal je niet verbazen dat de dieren langzaam gek worden in deze kerker: ze springen de hele dag op en neer, likken onophoudelijk aan de tralies die hun gevangen houdt, en vechten regelmatig om hun opgekropte energie kwijt te kunnen.

Genoeg is genoeg

Vorige maand verzamelden dan ook een honderdtal actievoerders bij twee nertsenkwekerijen om te protesteren tegen deze barbaarse praktijken. Michel Vandenbosch van GAIA: "Het wordt stilaan tijd dat de minister voor Dierenwelzijn werk maakt van zijn belofte en deze middeleeuwse praktijken verbiedt. Er zijn nog zeventien bedrijven actief in Vlaanderen. In Walloniƫ zijn ze intussen allemaal dicht. Ook in Nederland, zullen alle kwekerijen gesloten worden. Waarom kan dat ook hier niet? Volgens een studie is negentig procent van de Vlamingen gekant tegen deze barbaarse praktijken. We hebben al 30.000 handtekeningen verzameld. We gaan die aan de minister overhandigen. Als stil protest en ter nagedachtenis aan alle dieren die hun leven verloren in deze gevangenis werden er nertsen op straat geschilderd door een Antwerpse artiest.
Bekijk een korte impressie van de actie in onderstaande video.