De oorsprong van de huiskat

28 augustus 2017

Onderzoekers hebben eindelijk meer licht kunnen schijnen op de oorsprong van onze kattenvrienden.

Oorsprong in het Nabije Oosten

Wist je dat de kat het meest gehouden huisdier is? Maar onze lieve huistijgers stammen niet af van de Europese wilde katten zoals je misschien zou denken. Alle huiskatten stammen af van een wilde kattensoort die voorkomt in het Nabije Oosten, namelijk de "Felis sylvestris libica", of Afrikaanse wilde kat.

10 000 jaar samenleven

Volgens nieuw onderzoek begon de relatie tussen kat en mens ongeveer 10 000 jaar geleden, wanneer de mensen sedentair werden en dus op één plaats bleven. Ze begonnen groenten en granen te verbouwen en op te slaan om de winters door te komen. Maar het duurde niet lang of de muizen en ratten vonden deze grote hoeveelheden lekkers. De katten werden op hun beurt aangetrokken tot deze kleine knaagdieren die zich tegoed deden aan de voedselvoorraden. De mensen waren maar al te blij met de hulp van de kat om hun voedsel veilig te houden. En zo werd de relatie tussen mens en kat geboren.

Twee migratiegolven

Blijkbaar werd de wereld twee keer gekoloniseerd door gedomesticeerde katten: -Ongeveer 6500 jaar geleden volgde de kat de eerste boeren die vanuit het Nabije Oosten naar Europa migreerden. -Vervolgens vonden ze hun plek bij de Egyptenaren, die de kat vereerden en ze vereeuwigden in beelden, schilderijen en zelfs mummies. Het Oude Griekenland en Rome volgde de Egyptenaren in deze kattenpassie en zo werd een tweede migratiegolf naar onze regio in gang gezet.

Best Friends **Forever**!

Archeologen hebben in Cyprus een graf teruggevonden waar een man en een huiskat bij elkaar begraven liggen. Dit is een duidelijk bewijs dat op zijn minst sommige katten in die tijd al echt deel uitmaken van de gezinnen. Zo werd dus de basis gelegd voor de vriendschap tussen mens en kat... en die vriendschap zal eeuwig blijven bestaan.