Een ongewoon trio

08 maart 2016

"Een beer, een leeuw en een tijger"... Neen, dit is niet het begin van een mop, maar een waargebeurd verhaal. Het lijkt misschien absurd, aangezien ze in het wild eigenlijk op 3 verschillende continenten voorkomen. Maar in dit verhaal leven deze drie totaal verschillende dieren al 15 jaar in harmonieus samen. Hoe is deze ongewone situatie eigenlijk ontstaan?
In 2001 werden de Amerikaanse zwarte beer, de Afrikaanse leeuw en de Bengaalse tijger door de politie ontdekt in een kelder bij een drugsbaron. De dieren leefden er in erbarmelijke omstandigheden: ze waren ondervoed, uitgedroogd en hun vacht zat vol met vlooien. Baloo de beer was er het ergst aan toe, hij had een veel te klein tuigje aan dat in zijn huid gegroeid was - een beetje zoals een boom soms rond een omheining groeit. De jonge dieren werden in beslag genomen en overgebracht naar Noah's Ark, een opvangcentrum voor wilde dieren in Amerika.

Eenmaal aangekomen in het opvangcentrum moest Baloo onder het mes. Dit was het enige moment in hun hele leven dat de drie vrienden gescheiden werden. Omdat tijger Shere Khan en leeuw Leo hun berenvriend duidelijk misten, werden ze weer herenigd nadat Baloo voldoende hersteld was. Sindsdien leven ze zij aan zij, als echte kameraden, in het opvangcentrum. De verzorgers vertellen: "Leo is de meest luie van het gezelschap. Hij slaapt meestal tot de middag. Shere Khan en Baloo zijn dan al wakker en zoeken elkaars gezelschap op om te spelen. Wanneer Leo dan ontwaakt wordt hij uitgebreid begroet en geven ze elkaar kopjes. We hopen dat deze drie musketiers nog een mooi en lang leven beschoren is, waarin ze hun verleden helemaal kunnen vergeten."

Hoewel deze drie jammer genoeg hun leven zullen slijten in een opvangcentrum, ver weg van hun eigenlijke thuis, doen ze bij Noah's Ark hun best om de dieren een natuurlijk leven aan te bieden. Het centrum vangt enkel dieren op die niet (meer) zouden kunnen overleven in het wild. Met die dieren wordt natuurlijk niet gekweekt. Gelukkig is het houden van tijgers, leeuwen en beren als huisdier in Belgiƫ verboden zodat dergelijke situaties voorkomen kunnen worden. Meer weten over wilde dieren in onze mensenmaatschappij? Klik hier.

bron: The Dodo