GAIAKids in het Vlaams Parlement

13 mei 2016

Dieren, wie zijn ze en hoe beleven ze hun leven?

Tegenwoordig is het wetenschappelijk bewezen dat gewervelde dieren zoals vissen, slangen, honden en kikkers-maar ook ongewervelde dieren zoals octopussen- pijn kunnen voelen, plezier maken en zich kunnen inleven in de gemoedstoestand van anderen. Zo zullen ratten hun vrienden uit een kooi bevrijden, ook als dat betekent dat ze dan hun voedsel zullen moeten delen. Tegenover dit groeiend besef dat dieren hun leven ook echt kunnen beleven, staat echter wel dat kinderen en jongeren steeds minder in contact komen met dieren. Zo dachten enkele kinderen dat koeien paars-wit waren, net zoals de "Milka"-koe. Maar als sommige jongeren zelfs het uiterlijk van een dier niet meer kunnen beschrijven, herkennen ze dieren dan nog wel als individuen, elk met hun eigen karakter, die hun eigen leven ook willen be-leven?

Het onderwijs van de toekomst

Wist je dat alles wat je leert is vastgelegd in leerplannen en eindtermen, en dat een school verplicht is om je deze dingen bij te brengen? Naast de vakspecifieke eindtermen die je krijgt voorgeschoteld in vakken zoals biologie of aardrijkskunde, zijn er ook een aantal vakoverschrijdende eindtermen, wat wil zeggen dat er geen specifiek vak wordt aan gewijd. Enkele voorbeelden van deze vakoverschrijdende eindtermen zijn empathie, respect, verantwoordelijkheid en zorgzaamheid voor anderen.
En daar wringt het schoentje. Er wordt met geen woord gerept over dieren, en dat ook zij ons respect en zorgzaamheid verdienen. Op het onderwijsfestival dat vandaag plaatsvond in het Parlement pleitten we dan ook om de eindtermen zoals mededogen, verantwoordelijkheid en zorgzaamheid uit te breiden naar de dieren waar we onze planeet mee delen. Met andere woorden, leren over dieren, een groep die niet voor zichzelf kan opkomen, moet in het lessenpakket opgenomen worden.
Laat ons hopen dat dit snel een realiteit wordt!

"Een kind leren om niet opzettelijk op een rups te stappen, is even belangrijk voor de rups als voor dat kind." - Bradley Miller