GAIA verjaart!

15 juni 2016

24 kaarsjes en hoog bezoek

10 juni 1992 werd GAIA opgericht met het oog op het dierenleed in België te verminderen. Vandaag is GAIA uitgegroeid tot één van de grootste en meest invloedrijke dierenrechtenorganisaties in België. Als organisatie hebben we de taak op ons genomen om de dieren in onze mensenmaatschappij te vertegenwoordigen, vandaar onze slogan "voice of the voiceless" of "stem van de stemlozen". Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze daarom vergeten mogen worden. Net zoals wij kunnen dieren bijvoorbeeld plezier maken, pijn voelen, verdrietig zijn en vriendschappen sluiten.

24 jaar op de bres voor dieren, dat moest natuurlijk gevierd worden. En hoe kan je beter een verjaardag vieren dan met een lekker stukje taart? We kregen ook hoog bezoek over de vloer: niemand minder dan Peter Singer kwam gezellig een stukje taart proeven. Wie is Peter Singer? Hij is een erg bekend filosoof en ethicus, hij is professor in Amerika en auteur van een aantal invloedrijke boeken. Deze boeken hebben Michel Vandenbosch aangezet om GAIA op te richten.

van 1992 tot nu

24 jaar... de tijd heeft niet stilgestaan. Maar wat heeft GAIA reeds bereikt in die 24 jaar? Erg veel, te veel om hier op te lijsten. Maar het is natuurlijk wel de moeite om eens te bekijken via deze link.

Ook de eerste helft van dit jaar hebben we onze handen uit de mouwen gestoken. Zo hielpen we bij het redden van 400 honden uit een hondenfokkerij in Kasterlee en zorgden we ervoor dat runderen die al 2 weken zonder water en voedsel op een vrachtwagen stonden aan de Turkse grens eindelijk bevrijd werden. We zetten ons ook in voor een verbod op het testen van schoonmaakproducten op dieren, een verbod op dierproeven op honden en katten, een verplichte verdoving bij het slachten van een dier, en een verbod op dwangvoeren van eenden en ganzen. Ook riepen we verscheidene merken op om geen eieren meer te gebruiken van kippen die in een kooi geleefd hebben en vroegen we aan de supermarkten om geen paardenvlees meer van Latijns-Amerika te verkopen aangezien de dieren daar zwaar mishandeld worden. Ook protesteerden we bij een bontkwekerij die nog meer dieren in kleine kooien wilde houden, en ijveren we voor een algemeen Belgisch verbod op bontkwekerijen. Daarnaast geven we dagelijks lessen in scholen om mensen te laten zien dat dieren ons medeleven verdienen en net als ons een goed leven willen leiden. Natuurlijk strijden we niet alleen in België voor een betere behandeling van de levende wezens waar we onze planeet mee delen, maar zijn we ook in Europa actief tegen dierproeven, strijden we voor een betere behandeling van de dieren die later op het bord van vleeseters belanden en strijden we voor een verbod op bontproductie.

Op naar de volgende 24 jaar!