GAIA op kamp

25 juli 2017

Een dierentuin met alleen geredde dieren

Bij opvangcentrum De Zonnegloed vangen ze alleen dieren op wiens leventje niet over rozen ging. Een vosmangoest die een pootje mist, aapjes die uit het bos geroofd werden en hun dagen moesten slijten als huisdier, dieren die shows moesten opvoeren in het circus en zelfs dieren die bij een andere dierentuin ter dood veroordeeld werden omdat de dierentuin er teveel had gekweekt. De Zonnegloed vangt deze dieren op en geeft hun een nieuw leven, waarin ze weer gewoon een wild dier mogen zijn. Geen circustruukjes, geen kleertjes en contact met soortgenoten in plaats van met de mens. Hoewel een kooi natuurlijk nooit hun natuurlijke leefomgeving kan evenaren, proberen ze in De Zonnegloed hun uiterste best te doen om de dieren een goed leven te geven. Omdat het opvangcentrum alleen geredde dieren opvangt, kweken ze niet met hun dieren. Er zijn er immers al zoveel die op de wachtlijst staan om aan hun nieuwe leven te beginnen. Een nieuw diertje kweken zou de plaats innemen van een ander dier dat al zo lang smachtend wacht op een betere thuis. Naast het opvangen van dieren, proberen ze de mensen die het park bezoeken ook iets bij te brengen over de dieren die er wonen. De zomerkampen die er georganiseerd worden maken deel uit van deze educatieve missie. Gewapend met filmpjes, foto's en een grote portie enthousiasme, ging GAIA educatie dit jaar op pad om het kamp nog een beetje leerzamer te maken.

Waarom draait die beer rondjes?

"Waarom draait die beer rondjes"? Het is een vraag die je meermaals hoort in de Zonnegloed. Inderdaad, bruine beer Elena begint soms plotsklaps rondjes te draaien. Maar waarom doet ze dat nu?
Het levent van Elena zag er erg triest uit voor ze een thuis vond bij De Zonnegloed. Ze kwijnde weg in een betonnen put in een dierenpark. Haar enige bezigheid in haar betonnen gevangenis: rondjes draaien. Gelukkig werd Elena van deze verschrikkelijke plaats gered en bood de Zonnegloed haar een permanente thuis aan. Elena is haar verleden jammer genoeg nog niet helemaal vergeten. Soms begint ze uit het niets rondjes te draaien. Zulk gedrag noemen ze stereotiep gedrag. Het is abnormaal gedrag, en komt in het wild normaal niet voor. Dieren doen het als ze niet genoeg afleiding krijgen, en niet genoeg mogelijkheid hebben om natuurlijk gedrag te vertonen. Hoewel Elena goed verzorgd wordt in De Zonnegloed, veel meer ruimte heeft dan vroeger, een berenvriend en een poel om in te zwemmen, draagt Elena dus nog steeds de gevolgen van haar vroegere... ontbering.

Zilvervossen en berberapen

In het dierenpark worden ook twee zilvervossen opgevangen. Deze dieren zouden normaal als bontkraag geƫindigd zijn. Wereldwijd worden zulke vossen gehouden in kale, draadgazen kooien. Ze worden gedood zodat hun pels in kleren verwerkt kan worden. De Zonnegloed is het daar -net als GAIA- natuurlijk helemaal niet mee eens en boodt deze dieren een veilige thuis aan. Wanneer we een ander verblijf voorbij lopen, zien we een groepje berberapen. Ook hun verhaal is erg triest. Ze werden als klein aapje weggehaald bij hun moeder en verkocht als huisdier. Natuurlijk vonden deze wilde dieren het leven als huisdier helemaal niet leuk, en na enkele omzwervingen kwamen ze dan terecht bij De Zonnegloed.

Op kamp

Dit jaar was GAIA-educatie te gast bij de Zonnegloed. We gingen op pad om de vrolijke kampeerders wat uitleg te geven over het lot van dieren in onze mensenwereld. We bespraken de leefwereld van dieren, leerden dat wij misschien beter kunnen rekenen, maar dat dieren hun eigen talenten hebben en bespraken wat wij als individu kunnen doen om dieren te helpen. Heb jij ook zin om eens zo'n gastlesje van GAIA te krijgen tijdens je speelpleinen of je kamp? Stuur ons dan een berichtje en wie weet verschijnen we binnenkort bij jou!