Foie gras, dat is allesbehalve feestelijk!

17 december 2015

In België staat bij veel mensen jammer genoeg nog steeds foie gras op het menu tijdens de feestdagen. Foie gras wordt zelfs beschreven als een delicatesse. Slechts weinig mensen kennen echter het dierenleed dat achter dit product schuilgaat. Eenden en ganzen betalen een erg hoge prijs voor de productie van dit zogezegd feestelijk product.
Opgelet, de realiteit is niet erg fijn:

Eten onder dwang

"Foie" is het Franse woord voor lever. "Gras" betekent "vet". Foie gras is dus een vette lever van een eend of van een gans. De lever van deze dieren wordt zo vet omdat ze erg veel eten, niet omdat ze dat willen, maar omdat ze verplicht worden. De dieren worden opgesloten in kleine kooien en worden onder dwang gevoerd. Er wordt een buis in hun keel geduwd. Deze buis is verbonden aan een machine die een grote hoeveelheid mais in de maag van de vogels pompt. Bij een mens zou deze hoeveelheid overeenkomen met 10 kilogram pasta... Je kan je zeker wel voorstellen dat dit geen fijn gevoel is voor de dieren.
Hun lever wordt uiteindelijk 10 keer groter dan een normale lever en ontwikkelt een ziekte: hepatische steatose.

Zieke eenden

Door hun zieke lever kunnen de dieren erg moeilijk ademen. De lever is namelijk zo groot dat hij op hun longen en luchtzakken duwt. Dierenartsen bevestigen dan ook dat deze ganzen en eenden enorm lijden onder de productie van foie gras: ze worden opgesloten in kleine kooien, krijgen twee keer per dag een buis in hun keel, hebben een zieke lever en kunnen maar moeilijk ademen.
In vergelijking met bedrijven waar de dieren op een normale manier mogen eten, sterven er 10 keer meer eenden tijdens het produceren van foie gras. Ongelooflijk toch?

Goed om te weten

Het dwangvoederen van eenden en ganzen is verboden in 23 landen in de Europese Unie. Ook in Zwitserland, Israël en Argentinië is het verboden. Laat ons hopen dat deze trend zich verderzet!
Er zijn steeds meer mensen die geen foie gras meer eten. Voor diegene die wel nog graag een product eten dat op foie gras lijkt, is er faux gras de GAIA, een heerlijke pate met truffels en champagne...volledig plantaardig en zonder dierenleed!