Alle informatie over schoonmaakproducten die getest zijn op dieren

17 juni 2016

Pijnlijke proeven

Maar weinig mensen zijn er zich van bewust dat dieren zoals konijnen, hamsters, ratten en muizen gebruikt worden om huishoudproducten zoals geurverfrissers, wasmiddel en ontvetters op te testen. Voor de dieren gedood worden, krijgen ze deze producten ingespoten, moeten ze ze inhaleren en worden ze zelfs gedwongen om ze in te slikken. Jammer genoeg zijn deze testen verplicht en algemeen in Europa.

Goed nieuws: deze proeven zijn overbodig

Het logo "zonder wreedheid" (met het konijn) garandeert dat een huishoudelijk product op punt is gezet zonder gebruik te maken van dierproeven. Dat kan bijvoorbeeld door alleen maar ingrediënten te gebruiken waarvan men weet dat ze niet gevaarlijk zijn, of door combinaties van ingrediënten te testen met behulp van moderne methoden waarvoor geen dieren nodig zijn. Zulke methoden zijn meestal zelfs minder duur en efficiënter. Ook bij het testen van cosmetica zoals make-up, en shampoos worden deze dierproefvrije methoden reeds gebruikt. Hiervoor gebruikt men bijvoorbeeld een soort kunsthuid die in een laboratorium aangemaakt werd.

In België kan je een aantal merken van huishoudelijke producten vinden die niet getest zijn op dieren. Een voorbeeld hiervan is Ecover, een merk dat in de meeste supermarkten verkocht wordt. Door merken die geen dierproeven uitvoeren te kopen, vermijd je om dierproeven te financieren en steun je ondertussen merken die zich inzetten tegen dierenleed. Klik op [deze link](http://www.gaia.be/nl/diervriendelijke-producten) om het volledige gamma van dierproefvrije producten te vinden in België.