1 + 1 is niet altijd gelijk aan 2

18 juli 2017

Teveel kittens, kan dat?

Kittens... ze zijn zo lief en schattig. Maar wist je dat er jaarlijks erg veel kittens een miserabel leventje lijden? Ze worden geboren als zwerfkat op straat. Ze moeten hun eigen kostje bij elkaar scharrelen, en als het regent kunnen ze niet lekker naar binnen. Ze hebben geen lieve vriend die hen achter hun oren kroelt als ze zich even wat minder voelen. Als ze ziek worden, dan is er niemand om met hen naar de dierenarts te gaan... Andere kittens worden geboren bij mensen die er niet goed voor zorgen en belanden uiteindelijk in een dierenasiel. Het zijn er zoveel dat de dierenasielen niet voldoende mensen vinden om hen allemaal een thuis te geven. Sommige van deze lieverds krijgen dan een dodelijk spuitje of blijven een lange tijd hopen op een eigen mensenvriend. Vind jij dat -net zoals ons- ook erg jammer? Dan kan je daar wat aan doen.

Wat kan jij doen?

  1. Steriliseer je kat. Je eigen kat steriliseren kan veel dierenleed voorkomen. Dit is ook belangrijk als je kat een mannetje is. Hij kan dan wel niet zwanger thuiskomen, maar zo zal hij ook geen zwerfpoezen zwanger maken. Het zorgt er dus voor dat er minder zwerfkatjes geboren worden.
  2. Adopteer een dier uit een dierenasiel. Ben je op zoek naar een nieuwe pluizige kameraad? Ga dan eerst eens in een dierenasiel een kijkje nemen. Het leven redden van een dier, dat is toch beter dan een diertje in een winkel te kopen? Zo komt er ook weer een plekje vrij voor een ander dier dat het hard nodig heeft. Als je een kat uit het dierenasiel haalt, zullen ze je kat steriliseren, chippen, en de nodige inentingen geven. Zo is je nieuwe vriend helemaal klaar om met jou aan zijn nieuwe toekomst te beginnen.
  3. Praat met andere mensen. Ken je mensen wiens kat niet gesteriliseerd is? Probeer dan met hen het gesprek aan te gaan over de noodzaak van sterilisatie. Je kan altijd onze folders aanvragen om uit te delen.
    4.Weet je ergens een zwerfkat zitten? Neem dan contact op met het plaatselijke dierenasiel of met je gemeente of stad. Zo kunnen zij dit diertje vangen en laten steriliseren.

één sterilisatie: duizenden geredde levens

Snap je nog niet helemaal hoe belangrijk het is om je kat te laten steriliseren? Probeer dan volgend rekensommetje eens op te lossen:

Kita is een zwerfkatje en er is niemand die voor haar zorgt. Nu Kita een half jaar oud is, en dus vruchtbaar is geworden (dat wil zeggen dat ze kittens kan krijgen), zal Kita ongeveer 3 nestjes krijgen per jaar.
Van hoeveel zwerfkatjes zal Kita elk jaar mama worden?

12

Hoeveel zwerfkatten zullen er dan na 5 jaar zijn bijgekomen?

60? Neen... Het antwoord zal je verbazen...

Meer dan 4000. Hoe dat kan? Omdat de kittens van Kita ook volwassen worden en op hun beurt ook kittens zullen krijgen.

Maar wat heeft dit nu met jouw kat te maken? Jouw kat wordt toch goed verzorgd?, en de kittens die zij krijgt ook? Als jij een lief gezin zoekt voor je kittens, wel dan zullen deze mensen niet in het dierenasiel gaan kijken om Kita of Kita haar kittens een goede thuis te geven. Zij blijven dus langer in het dierenasiel zitten, smachtend naar hun eigen mensenvriend.