Dieren in laboratoria

Dieren in laboratoria

Cosmetica

Wist je dat.... de Europese Unie in maart 2013 eindelijk een verbod heeft ingesteld op het testen van cosmetica (shampoo, make-up, enzovoort) op dieren? Ook de verkoop van deze producten is verboden. Dit verbod is er gekomen na acties van GAIA en andere organisaties.

Huishoudelijke producten

Om schoonmaakproducten zoals afwasmiddelen of luchtverfrissers te testen, worden nog steeds dierproeven gebruikt! Meestal gaat het om pijnlijke testen op muizen en ratten, maar ook andere dieren, zoals konijnen worden hiervoor gebruikt. Het product wordt bijvoorbeeld in het oog of op de huid van het dier aangebracht. Naargelang de reactie van het oog of de huid wordt er dan beslist of het product gevaarlijk is voor de mens. De dieren worden ook gedwongen om deze producten in te ademen. Je kan deze dieren helpen door onze petitie voor een verbod op dierproeven voor schoonmaakproducten hier te tekenen.

Medische proeven

Ongeveer één derde van dierproeven in de Europese Unie is gericht op toegepast medisch onderzoek en onderzoek naar ziektes. In deze testen worden dieren bijvoorbeeld opzettelijk ziek gemaakt om menselijke ziektes na te bootsen. Hoewel deze dieren allemaal kunnen lijden, zijn deze dieren natuurlijk niet hetzelfde als mensen, net zoals honden geen katten zijn. Zo kunnen de resultaten van onderzoek op muizen de resultaten van onderzoek op honden tegenspreken. Honden verschillen op hun beurt dan weer van mensen. Je snapt vast dat het doortrekken van deze resultaten naar mensen dus helemaal niet vanzelfsprekend is! Zo stelt de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten dat 92% van de geneesmiddelen die succesvol door dierentesten heen zijn gekomen, nog steeds falen in menselijke proeven.

In deze experimenten worden ook veel honden gebruikt. Meestal worden erg zachtaardige rassen zoals beagles en golden retrievers gebruikt. Deze dieren verdedigen zichzelf niet en zijn erg lief in de omgang met soortgenoten. Het gebruik van deze dieren gaat dus gepaard met een sterk staaltje machtsmisbruik.

Het kan ook anders!

Gelukkig bestaan er ook andere manieren om te verzekeren dat cosmetica en huishoudelijke producten niet schadelijk zijn voor ons. We kunnen bijvoorbeeld producten gebruiken waarvan geweten is dat ze niet schadelijk zijn. Met moderne methoden, die geen gebruik maken van dieren, kunnen we ook nieuwe producten testen. Zo bestaan er bijvoorbeeld celculturen die zeer sterk op menselijke huid gelijken.

Tegenwoordig worden er zelfs volledige organen (zoals de lever en de nieren) nagebootst zonder dat er een dier aan te pas hoeft te komen. Op deze afzonderlijke organen kunnen dan stoffen getest worden. Zo is er een "kunstlong", opgebouwd uit menselijke longcellen die kan voorspellen of een product schadelijk zal zijn voor onze longen. Zo hoeven er geen dieren meer gedwongen worden om giftige stoffen in te ademen. Zeg nu zelf, dat is toch veel beter?!

De voorspellingen van deze alternatieve modellen kunnen ook betrouwbaarder zijn omdat de test op menselijke cellen in plaats van op dierlijke cellen gebeurt. Deze dierproefvrije initiatieven kunnen dus alle steun gebruiken.

Het "cruelty-free" logo

Het logo "Zonder Wreedheid" (met het konijn) garandeert dat een cosmetisch of een huishoudelijk product op punt is gezet zonder dierproeven.
Om het wat makkelijker te maken om deze producten te herkennen en je zo de diervriendelijkste keuze te helpen maken, houdt GAIA een lijst bij van alle producten die in België verkrijgbaar zijn en niet op dieren werden getest.