Dieren in kleding

POSTER - Een beetje bont is al te veel

Wist je dat?

Zeer veel kleding gemaakt wordt met de vacht of de huid van dieren? Hiervoor worden elk jaar miljoenen dieren in kleine kooien gehouden: vossen, nertsen, wasbeerhonden, konijnen, ...
Meestal denken we hierbij aan volledige bontjassen, maar tegenwoordig wordt er zeer vaak bont van wasbeerhonden gebruikt aan de rand van de kap van winterjassen!

In België is het houden van dieren voor hun vacht (bont) sinds begin 2015 verboden in Wallonië. In Vlaanderen zijn er echter wel 17 kwekerijen die nertsen kweken. Deze dieren brengen hun hele leven door in kleine kooien alvorens ze gedood worden om van hun vacht een jas te maken.

Bont in de rest van de wereld

Andere dieren, zoals zeehonden, worden in het wild gevangen en gedood voor hun vacht. De dieren worden zonder mededogen neergeknuppeld. In bepaalde landen wordt zelfs honden- en kattenbont in kleding verwerkt.

Gelukkig is er vandaag de dag heel veel keuze aan kledij waar geen dieren voor gebruikt worden. Zo is er synthetische of plantaardige kleding (katoen, linnen, polyester,...) die ons zelfs in de meest extreme weercondities warm kan houden. Kijk goed naar het etiket!

GAIA in actie

  • Dankzij GAIA is het momenteel verboden om producten die gemaakt zijn van honden- of kattenbont te verkopen in België en zelfs in Europa.

  • België was zelfs het eerste Europese land dat de verkoop van zeehondenbont heeft verboden in 2007.

  • Sinds begin 2015 is de kweek van dieren voor bont verboden in Wallonië.

Verspreid informatie

Je kan je vrienden en familie inlichten over het dierenleed dat gepaard gaat met de productie van bont door de informatie door te vertellen, folders uit te delen of posters op te hangen in je school, bibliotheek of op andere plaatsen. De posters kan je hier bestellen.

Vermijd kleren waar dieren voor gestorven zijn (pas bijvoorbeeld ook op voor de rand aan de kap van je jas: je kan best de etiketten lezen!)

Je kan ook voorstellen aan je leerkracht om GAIA uit te nodigen voor een gastles in de klas om samen met jullie over dieren te praten:

Media

POSTER - JCVD en GAIA tegen bont
jpeg - 150.09 KB
POSTER - Heeft jouw moeder een bontjas?
jpeg - 2.01 MB
POSTER - Een beetje bont is al te veel
jpeg - 570.24 KB
POSTER - Een beetje bont is al te veel
jpeg - 455.33 KB