Dieren in de klas

Dieren in de klas

Dissecties in de klas

In de middelbare scholen worden zoogdieren en amfibieƫn aangekocht voor de lessen biologie. Deze dieren worden doodgemaakt zodat leerlingen ze kunnen opensnijden om te kijken hoe ze er vanbinnen uitzien.

Gelukkig vinden meer en meer leerlingen en leerkrachten deze praktijken absoluut overbodig. Er zijn dan ook tal van andere opties om te weten te komen hoe dieren en mensen er inwendig uitzien, zonder dat dieren hun leven moeten geven voor een les.

Meer nog, dieren doden voor een les leert ons vooral dat het leven van een dier niets waard is. En dat is toch niet de boodschap die een biologieleraar aan zijn leerlingen wil meegeven? Je kan over alternatieve lesmethoden praten met je leerkracht. Als hij of zij die niet kent, zal dit hem zeker interesseren!

www.dissectie.be

Je kan aan je leerkracht voorstellen om een video te laten zien of een levensecht namaakdier te gebruiken. Zo kan dezelfde leerstof gegeven worden zonder dat er dieren hun leven moeten geven. Op www.interniche.org kan je leerkracht zelfs gratis films ontlenen.