Dieren in huis

POSTER - Wat heeft een huisdier nodig?

Als kat en hond

Wil je graag een achtergelaten kat of hond een nieuwe thuis geven en verwelkomen in je liefdevolle familie? Wel, dat is goed nieuws, aangezien de asielen overvol zitten. In België worden meer dan 50 000 dieren per jaar achtergelaten, en veel van deze dieren wachten in een asiel op het gezelschap en de liefde van een nieuw gezin.

Een grote verantwoordelijkheid

Indien het je eerste kameraad en metgezel is, zal je snel beseffen dat huisdieren houden van ... gezelschap, geaaid worden en spelen. Ook heel belangrijk: heeft je huisdier genoeg ruimte om zich vrij te voelen? Stel jezelf eens in zijn plaats, en denk eens na of zijn omgeving inderdaad genoeg uitdagingen biedt om de dag door te komen zonder verveling.

Natuurlijk moet je hond, kat, konijn, cavia, ... altijd vers water ter beschikking hebben, kunnen eten als hij honger heeft en minstens één keer per jaar bij de dierenarts gecontroleerd worden.

Stap eens een asiel binnen in je zoektocht naar een nieuwe kameraad en redt zo zijn leven. Een lijst van alle asielen in België kan je hier vinden.

Knaagdieren en andere kleine huisdieren

Hoewel knaagdieren als muizen, ratten en cavia's minder aangepast zijn om in ons huis te leven, is het toch mogelijk om samen te leven met konijnen, ratten, hamsters en andere kleine dieren zonder dat ze hun dagen opgesloten in een kooi moeten doorbrengen. Wist je bijvoorbeeld dat konijnen ook zindelijk kunnen worden en in de kattenbak hun behoefte doen?

Reptielen, vogels & vissen

Vogels, vissen, insecten en reptielen zijn zeer intrigerende en fascinerende dieren, dat is zeker waar. Maar is hun plaats echt in een kooi of een aquarium? Bij GAIA adviseren wij om deze dieren niet als huisdier te houden. Ze zijn niet gedomesticeerd zoals honden, katten of konijnen, en vertonen dus ook nog zeer veel wilde eigenschappen en instincten. Denk er ook aan dat zulke exotische dieren (bijvoorbeeld papegaaien of kameleons) niet zomaar "exotisch" worden genoemd. Ze zijn helemaal niet aangepast aan ons klimaat. Denk je echt dat pythons, papegaaien of tarantula's, dieren die normaal in het wild leven, gelukkig zouden zijn bij jou in huis?
Dit is ook de reden waarom er voor zoogdieren al een zogeheten "positieflijst" is opgesteld. Op deze lijst staan zoogdieren die je mag houden als huisdier. Hopelijk volgt er snel zo'n lijst voor vogels, reptielen en amfibieën.

Media

STICKER - jongen
jpeg - 482.91 KB
STICKER - meisje
jpeg - 612.49 KB
POSTER - Wat heeft een huisdier nodig?
png - 5.14 MB