Dieren in het circus en in de zoo

Dieren in het circus en in de zoo

OEF! Sinds maart 2014 mogen circussen in België geen wilde dieren meer gebruiken voor hun shows. Deze belangrijke overwinning is er gekomen door de inzet van GAIA.

Vroeger moesten wilde dieren, zoals leeuwen, olifanten, tijgers en apen, onnatuurlijke kunstjes uitvoeren. Tussen de voorstellingen door verbleven ze in zeer kleine kooien en wanneer het circus naar een andere locatie verhuisde, zaten ze urenlang opgesloten in vrachtwagens. Het leven van deze dieren was er eentje vol verveling, en dat op een locatie die helemaal niet lijkt op hun natuurlijke omgeving. Zo behoort een leeuw namelijk op de savanne in Afrika te wonen, waar er lekker veel plaats is en de temperaturen heel wat hoger zijn dan bij ons in België. Ook de groepssamenstelling waarin deze dieren werden gehouden in het circus was verre van ideaal: in het wild verlaten olifantenmoeders bijvoorbeeld nooit hun dochters, hoewel daar in een circus bijna geen rekening mee werd gehouden. Deze dieren raakten dan ook erg gefrustreerd!
Jammer genoeg is het gebruik van wilde dieren in circussen nog steeds toegelaten in vele landen.

Dolfinaria

In mariene parken en dolfinaria zitten dolfijnen gevangen in betonnen bakken die met water gevuld zijn. Zulke zwembaden lijken absoluut niet op de oceaan - er zijn geen golven, geen vissen, geen temperatuursveranderingen, geen zeewieren, en te pas en te onpas verdwijnt er een vriend of een jong ineens naar een ander dolfinarium...

Als ze opgesloten zitten in kleine bassins kunnen deze intelligente dieren zelfs depressief worden. Sommige mensen vinden het leuk om deze dieren van achter glas zo dichtbij te zien... maar vinden deze dieren het ook wel zo leuk?

Dieren in de zoo

Wilde dieren kunnen in hun natuurlijke omgeving gaan en staan waar ze willen. In een zoo wordt hun bewegingsvrijheid echter sterk beperkt. Zo kan een tijger in het wild een territorium hebben van wel 60 vierkante kilometer! Ook het klimaat is soms een probleem: olifanten kunnen natuurlijk niet zo goed tegen de vriestemperaturen die wij in de winter kennen. In de winter moeten ze dan ook op stal, waardoor hun vrijheid nog meer beperkt wordt. Door dit plaatsgebrek en het ontbreken van afleiding, die ze in de natuur wel hebben, vertonen vele dieren gedragsproblemen.

Hoewel dierentuinen zeker goed werk kunnen doen voor bedreigde diersoorten, zijn 80% van de dieren in de zoo niet met uitsterven bedreigd. Hoewel jonge dieren, zoals leeuwenwelpjes, zeer leuk zijn voor het publiek, kosten deze dieren veel in onderhoud en hebben ze ook meer ruimte nodig, zeker als ze al wat ouder zijn. Jaarlijks worden er dan ook ongeveer 5000 dieren afgemaakt in Europese dierentuinen omdat er geen plaats meer is voor hen.

Wat kan jij doen?

Vermijd spektakels waarin dieren worden gebruikt, zoals circussen en dolfinaria, ook tijdens je vakantie in het buitenland. De dieren zijn daar ongelukkig en het geld dat jij voor je ticket betaalt, zorgt ervoor dat de eigenaar zijn dieronvriendelijke activiteit kan voortzetten. Gelukkig zijn er heel veel circussen die mensen kunnen doen lachen en verbazen zonder dat ze daarvoor getrainde dieren moeten gebruiken :) .
Wanneer je een dierentuin bezoekt, kijk dan verder dan de schattige en exotische dieren die overal te zien zijn. Hoeveel ruimte heeft het dier? Komt het dier voor in Europa? Hoe zou de soort in het wild leven? Is ze bedreigd? Worden de families soms uit elkaar gehaald en zomaar verscheept naar andere dierentuinen? Moeten de dieren kunstjes doen? Zijn het dieren die gered zijn uit slechte omstandigheden (zoals in dierentuin De Zonnegloed) of zijn het dieren die voor ons plezier gekweekt zijn? Kortom, kijk met een kritische blik naar de wereld. Jammer genoeg zijn er niet veel dierentuinen die rekening houden met al deze factoren. Als je wilt zeker zijn dat jouw geld niet bijdraagt tot dierenleed blijf je er dan ook beter weg.

Zeg het voort

Je kan je vrienden en familie inlichten over de waarheid van circussen, dolfinaria en zoos door de informatie door te vertellen, folders uit te delen of posters, op te hangen in je school, bibliotheek of op andere plaatsen. De posters kan je hier bestellen.

Je kan ook voorstellen aan je leerkracht om GAIA uit te nodigen voor een gastles in de klas om samen met jullie over dieren te praten: