Dieren op het bord

Dieren op het bord

> 800 000 per week

Is het je ook al opgevallen? We zijn zeer vaak erg gehecht aan onze huisdieren. We kopen er speelgoed voor, verzorgen ze als ze ziek zijn en ze mogen onze zetel of zelfs ons bed delen. We begrijpen hun emoties en lichaamstaal, weten wat ze leuk en niet leuk vinden en we houden daar ook rekening mee.

Nochtans worden er in België elke dag meer dan 800 000 dieren geslacht opdat wij hun vlees kunnen opeten. We doden hen om er worsten, gehakt, nuggets of burgers van te maken. Maar zijn deze dieren dan zo anders dan onze huisdieren?

Intensieve veeteelt

Laten we duidelijk zijn: vandaag de dag zijn de omstandigheden waarin dieren gehouden worden voor hun vlees verre van aangenaam! Mensen sluiten hier graag hun ogen voor en omdat ze niet willen weten waar het vlees op hun bord vandaan komt, gaan ze niet op zoek naar de juiste informatie. Weinig mensen weten dan ook wat er zich echt afspeelt achter de deuren van de grote loodsen waar deze dieren hun leven doorbrengen. Ja hoor, de meeste dieren mogen zelfs nooit naar buiten!

Hieronder enkele wist-je-datjes:

  • Veel kippen die eieren leggen, zien nooit daglicht en kunnen nooit frisse lucht inademen. Vele kunnen zelfs nooit hun vleugels spreiden. Na minder dan twee jaar zijn ze dan ook te zwak om nog elke dag een ei te kunnen leggen onder deze omstandigheden... en dan worden ze afgevoerd naar het slachthuis.

  • Om ham en koteletten te maken, worden varkens in gebouwen gehouden, zonder dat ze ooit in de modder kunnen rollen. Ze hebben een hele dag niets te doen in hun kleine, kale, betonnen hokken. De moederdieren brengen een aanzienlijke periode van hun leven door tussen twee metalen staven, zonder dat ze de ruimte hebben om zich zelfs nog maar om te draaien. De biggetjes komen ter wereld op een harde en koude vloer, hun mama kan ze niet eens verzorgen of wassen...

  • Om nuggets of kippenvleugels te verkrijgen, brengen kippen hun hele leven - dat overigens maar 42 dagen duurt - door in een loods met 70 000 andere kippen. Ze zijn met zoveel dat er bijna geen plaats meer is om rond te lopen. Ze groeien zo snel dat veel dieren door hun poten zakken omdat die hun gewicht niet meer kunnen dragen. De stal wordt hun hele leven lang niet uitgemest... ze moeten dus op hun eigen uitwerpselen leven... Leuk is anders, toch?

Aan tafel!

Maar wat kunnen we dan eten? Gelukkig is het vlees van dieren niet nodig om gezond te leven. We kunnen de voedingsstoffen waar ons lichaam nood aan heeft in tal van andere voedingsmiddelen vinden.

Omdat onze keuze van wat er op ons bord komt het leven van duizenden dieren kan beïnvloeden, moeten we daar toch eens bij stilstaan. Hieronder kan je drie mogelijkheden vinden om dieren te helpen en hun leed te verminderen:

1. Biologische producten

Je kan vlees van de intensieve vleesindustrie vermijden en producten van biologische boerderijen kopen. De dieren worden er onder betere condities gehuisvest, ook al is hun leven nog steeds erg kort.

2. Meer groenten op je bord

Minder vlees eten, zorgt ervoor dat er minder dieren in de slachthuizen moeten worden gedood. In de supermarkten vind je tegenwoordig verschillende merken van plantaardige worsten, burgers en gehakt om vlees te vervangen. Vraag het aan de verkoper of test enkele dingen uit. Je zal zien dat dit ongelooflijk lekker is! Je kan natuurlijk ook wat meer groenten, fruit en noten eten op de dagen dat je beslist geen vlees te eten. Om een vegetarische lasagne te maken, is bijvoorbeeld helemaal geen gehakt nodig!

3. Vegetarisch of veganistisch eten

Vegetarisch eten is gezond. Vers fruit, granen, noten, smakelijke groenten, sojagehakt, vegetarische burgers, tofu, gedroogd fruit, en zelfs verschillende soorten melkvervangers als amandelmelk zijn tegenwoordig makkelijk te vinden in elke supermarkt. Ze zorgen ervoor dat je je energiek kan voelen zonder veel moeite! Als je elke dag vegetarisch wilt eten, moet je natuurlijk wel je huiswerk maken.

Meer weten over de impact van vlees?

  • OP JE GEZONDHEID:
    "Gezinnen zouden voornamelijk plantaardige voeding, rijk aan fruit en vruchten, noten en onbewerkt zetmeel moeten eten. Het bewijs dat zo'n dieet een groot aandeel van de chronische ziekten zou vertragen of tegengaan, is duidelijk", zegt de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie. De Wereldgezondheidsorganisatie wil ook dat bewerk vlees en rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen geplaatst worden. Asbest, alcohol, sigaretten en arsenicum staan dezelfde lijst. Uit de nationale voedselconsumptiepeiling blijkt dat Belgen te veel vlees en te weinig groenten en fruit op het menu zetten. Jammer, want meer plantaardig eten, heeft heel wat voordelen. Vlees bevat namelijk zeer veel verzadigde vetten en cholesterol, dit is slecht voor de bloeddruk en verhoogt het risico op hart en vaatziekten op latere leeftijd. Groenten en fruit daarentegen bevatten veel minder vetten en de kwaliteit van de vetten is veel beter. Groenten en fruit bevatten natuurlijk ook veel meer mineralen, vitamines en meer vezels, allemaal nodig voor een gezond en energiek leven!

  • OP DE DIEREN:
    Zoals gezegd worden er in België zeer veel dieren geslacht. Elke dag meer dan 800 000. Dat aantal loopt natuurlijk nog sterker op als we naar de hele wereld kijken. Via deze link kan je volgen hoeveel dieren en welke dieren er wereldwijd geslacht worden vanaf het moment dat je de link opendoet. Wil je meer weten over de invloed van het eten van vlees op dieren? Lees dan bovenaan even ons stukje over de industriële vleesindustrie. Ook vissen blijven niet van dit lijden gespaard. Ze worden onverdoofd geslacht en stuiteren soms uren over de zeebodem in een net. Ook andere dieren worden per ongeluk gevangen (zoals dolfijnen en zeevogels). Deze "bijvangst" kan oplopen van 30% tot 70% van de totale vangst en wordt dood of ernstig gewond weer overboord gegooid.

  • OP JE MEDEMENS:
    Hoewel het misschien raar klinkt, heeft grootschalige vleesproductie ook een grote impact op je medemens. Ongeveer 800 miljoen mensen is ondervoed, waaronder 150 miljoen kinderen. Elke 3,6 seconden sterft er iemand van de honger. Dit komt ongeveer overeen met een vijftigtal jumbojet vliegrampen per dag zonder overlevenden.
    Tegelijkertijd worden ongeveer 44% van alle graangewassen gebruikt als... voeding voor dieren in de vleesindustrie. Bovendien leven 1,3 miljard runderen, 0,9 miljard varkens, 1,8 miljard schapen en geiten, en 14,1 miljard kippen van ongeveer 76% van alle landbouwgrond op onze planeet... vrij absurd, niet? Op deze grond zou plantaardige voeding kunnen gekweekt worden voor... mensen. Ook grootschalige visvangst zorgt voor sociale onrechtvaardigheid. Zo vangen onze schepen, die uitgerust zijn met de nieuwste snufjes, hun vissen dicht bij de kust van ontwikkelingslanden. Hierdoor heeft de lokale bevolking geen kans meer om vis voor zichzelf te vangen. De Atlantic Dawn, bijvoorbeeld, is een megaschip dat op één maand tijd evenveel vangt als 7000 traditionele vissers in een heel jaar.

  • OP DE PLANEET:
    Natuurlijk heeft vleesproductie niet alleen een grote impact op het leven van de dieren die daarvoor gebruikt worden, zoals de links hierboven uitleggen heeft het eten van vlees ook een invloed op je gezondheid en op het leven van je medemens. Wist je echter dat de productie van vlees ook erg slecht is voor het milieu en bijvoorbeeld bijdraagt tot de opwarming van de aarde (meer dan alle voertuigen samen!), ontbossing en waterverspilling? Neen? klik dan hier.

Bekende vegetariërs en veganisten

Tim Shieff is een "straatatleet", een freerunner. Hij heeft gekozen voor een 100% plantaardige voeding, zonder dierlijk leed. In 2009 heeft hij het "World Freerun Championship" gewonnen.

Patrick Baboumian is de sterkste man van Duitsland. Deze kampioen, die meer dan 550 kg kan opheffen, heeft zich ook een veganistische levenswijze aangemeten.